服務項目
芳療相關研習教學、嚴選【芳療精油&植物油】批發零售、手工皂教學、手工皂材料批發零售。            因為喜愛 Michael Jackson, 不定期 也會有 MJ 相關物品的合購與分售。

原文發表於我的FB : 20110824

 

 

果凍期一直備受爭議,
有人愛死它(我就是),有人避之唯恐不及,
我們就來看看到底 What is the Gel Stage ?

以下是網路上搜尋到的資料  ( 圖片是我自己的 )

原始網址 http://candleandsoap.about.com/od/soapglossary/g/gelstage.htm

原文內容 ~  

Definition 定義: 

Once your oils and lye are mixed together, they begin to saponify - the chemical reaction that makes soap.

一旦油鹼混合之後,就已經開始皂化反應,這個化學反應可以製造肥皂。

 

The chemical reaction gives off heat (exothermic).

這個化學反應給予熱能。

 

If you're using small, single bar molds, you may only notice the soap getting warm and then cooling off and hardening.

如果你使用小型、單穴的模型,你可能會發現~肥皂僅稍微升溫,隨後就冷卻→硬化。

 

But if you use any sort of loaf, log or slab mold, the soap mixture will retain enough heat to create what's called a "gel stage."

但是如果你使用任何長方形、原木或皂盤模具(可做渲染比較寬面積的模具),皂液混合物將保留足夠的熱量,此時就會出現 “果凍期" 的階段。

 

 

The soap mixture will get so hot that it almost liquefies and turns translucent. It really does look like a gel.  This is perfectly normal.

皂液混合物所得到的熱量,足以使皂液溫度上升到出現幾乎變成液化和半透明。

此時確實看起來像半透明的果凍。

這是完全正常的。

 

Once the chemical reaction is done, it will cool back down and harden.

一旦這個化學反應完成後,它就會冷卻下來,變回硬化的狀態。

 

In flat or slab molds, you may only get the gelling in the center, leaving the edges cool and opaque.

在寬面積的平板模具,你可能只能得到中心出現果凍期,遠離中心的四週圍仍舊是 比較冷且不透明的狀況。

 

In a log mold, like the one pictured, the gel stage will take place in the "core" of the log.

在保溫較好的原木吐司模中,果凍現象會出現在"核心"。

這裡我不太明白作者的意思。

我自己的經驗是~~使用原木吐司模或是木模,果凍現象幾乎涵蓋整體皂的70%以上。

 

切開皂時,會出現像是相框的景象。

 

There is some debate as to whether soap needs to go through a gel stage.

 果凍現象的出現與否一直飽受爭論。

 

It really doesn't. 這不是必需的!!  果凍期不是必經過程

 

The gel stage does seem to hurry up the overallsaponification though.

出現果凍期的皂是皂化比較完全

 

Without a gel stage, the final soap is a little more opaque, a little less translucent...and needs some more time to cure before you can use it.

未出現果凍期的皂 需要比較長的皂化期之後才能使用

創作者介紹

AromaLiving~熱愛調香&打皂的芳療師~小魔羯的芳香生活

小魔羯的香草園 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(1) 人氣()


留言列表 (1)

發表留言
  • 悄悄話

您尚未登入,將以訪客身份留言。亦可以上方服務帳號登入留言

請輸入暱稱 ( 最多顯示 6 個中文字元 )

請輸入標題 ( 最多顯示 9 個中文字元 )

請輸入內容 ( 最多 140 個中文字元 )

請輸入左方認證碼:

看不懂,換張圖

請輸入驗證碼